Asbestinventarisatie

Asbestinventarisaties uitgevoerd door Best4best geeft u duidelijkheid of asbest in uw huis of pand aanwezig is. Met een inventarisatierapport weet u om welke soorten asbest het gaat, op welke plaatsen de toepassingen zich bevinden en wat de staat van het asbestmateriaal is.

Een nuchtere aanpak naar een asbestveilige omgeving dat is waar Best4best naar streeft. Asbesthoudend materiaal brengt nu eenmaal bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee. Risico’s die weliswaar goed te beheersen zijn zolang er maar op een verantwoorde en realistische manier mee om wordt gegaan. En juist daarin slaagt Best4best zo goed: omdat wij gewend zijn aan de dagelijkse praktijk en met een pragmatische instelling te werk gaan.

Deskundige en gecertificeerde asbestinventarisaties uitgevoerd door Best4best

Best4best is een deskundig en gecertificeerd bedrijf, conform het Procescertificaat Asbestinventarisatie (voorheen SC540) dat onafhankelijk asbestinventarisaties uitvoert. Best4best is in het bezit van alle benodigde middelen om overal een asbestinventarisatie uit te kunnen voeren. Met onze mobiele rupshoogwerker kunnen wij zelfs op de lastigste plaatsen een inventarisatie voor u uitvoeren!

Heeft u snel een asbestinventarisatierapport nodig? Best4best bestaat uit een flexibel team dat snel kan schakelen. Wanneer u contact met ons opneemt kunt u al binnen 2 tot 3 werkdagen een compleet asbestinventarisatierapport ontvangen. Met onze 24/7 calamiteitenservice kan dit zelfs op dezelfde dag nog!

 

Waarom een asbestinventarisatie?

Er zijn verschillende aanleidingen om asbestinventarisaties door Best4best uit te laten voeren. Wilt u bijvoorbeeld een woning of pand kopen en wilt u weten of er asbest in de woning aanwezig is? Dan is het verstandig om voor de koop een asbestinventarisatie door ons uit te laten voeren.

Wilt u verbouwen of renoveren en wilt u weten of een asbestinventarisatie verplicht is? Dan is het antwoord is in veel gevallen JA.

 Woning of gebouw verbouwen van voor 1994?

Wilt u  werkzaamheden uitvoeren aan een woning of gebouw van vóór 1994? Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken of dakraam, of het realiseren van een aanbouw? Dan bent u wettelijk verplicht om eerst een asbestinspectie uit te laten voeren. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat mensen blootgesteld worden aan asbestvezels die vrij kunnen komen bij de werkzaamheden. De asbestvezels die vrij kunnen komen zijn schadelijk voor de gezondheid. De gemeente zal u bij verbouw of renovatie dan ook opdragen om een gecertificeerd asbestinventarisatie bedrijf in de arm te nemen.

Extra werk

Voor zowel u als de aannemer kan dit extra werk voor zowel uzelf als de aannemer betekenen. Dat is natuurlijk nooit leuk, zeker niet als u vol enthousiasme met uw bouwproject bezig wil. Best4best weet dat en staat u graag bij om alles zo ongecompliceerd mogelijk te laten verlopen.

Van vergunningsaanvraag tot milieu deskundig advies: wij staan aan uw zijde.

 

 

Woning of gebouw kopen met asbest?

U wilt een woning of pand kopen of verkopen en stelt zichzelf de vraag “Heb ik asbest in mijn pand?”
Dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken door Best4best. Asbest in een pand of woning kan later namelijk grote (financiële) gevolgen hebben.
Het inzichtelijk maken van asbestbronnen kan door middel van een officieel asbestinventarisatierapport maar waarmee u de eventueel aanwezige bronnen later kunt laten saneren.

Quickscan

Een andere optie is een QuickScan uit te laten voeren door Best4best waarbij tijdens een inspectie aangegeven wordt waar u asbest tegen kunt komen en kan er een ruime schatting worden gemaakt van de verwachte saneringskosten.

Mag ik zelf asbest verwijderen?

Een particulier mag in enkele gevallen onder strikte voorwaarden zelf asbest verwijderen. Uitsluitend een particulier mag per kadastraal perceel 1 keer maximaal 35 m² asbesthoudende golfplaten verwijderen mits:

  • De golfplaten in goede staat zijn.
  • De golfplaten geschroefd zijn
  • De particulier (eigenaar) van het dak de platen zelf verwijderd zonder betaalde hulp.

Wilt u zeker weten of u uw dak zelf mag verwijderen? Neem altijd eerst contact op met uw gemeente om toestemming te krijgen voor de verwijdering van uw asbestdak. Daarnaast moet in alle gevallen éérst een melding gedaan worden bij het Omgevingsloket van de Gemeente. 

Wat houdt een asbestinventarisatie door Best4best in?

Afhankelijk van de geplande werkzaamheden voeren wij een passende asbestinventarisatie voor u uit. Tijdens deze asbestinventarisatie onderzoekt de DIA (Deskundig Inventariseerder Asbest) van Best4best afhankelijk van de voorgenomen werkzaamheden het gehele gebouw of een gedeelte hiervan. Wanneer er asbestverdachte materialen aangetroffen worden zal de DIA deze bemonsteren.Het monster wordt vervolgens geanalyseerd door een geaccrediteerd laboratorium.

De onderzoeksresultaten worden vervolgens uitgewerkt in een heldere rapportage met alle benodigde informatie. Zo zal per bron aangegeven worden om wat voor asbesthoudende toepassing het gaat, wat voor soort(en) asbest er in zitten, hoe het verwijderd dient te worden (Risicoklasse) en wat de urgentie van de sanering is. Het asbestinventarisatierapport dient als basis voor het saneren van de asbesthoudende toepassing en is de eerste stap in het proces van asbestverwijdering.

Asbest verwijderen in drie stappen

Hebt u het vermoeden dat er asbest verwerkt is in u woning of pand of u wilt uw dak renoveren? Dan ziet dit traject er als volgt uit:


Stap 1: Asbestinventarisatie

De eerste stap is het op laten stellen van een asbestinventarisatierapport door Best4best. In dit rapport komt alle benodigde informatie te staan die de asbestsaneerder nodig heeft voor de sanering van het asbest. Daarnaast is dit rapport noodzakelijk voor de aanvraag van de (sloop)vergunning bij de gemeente.

Stap 2: Verwijderen van asbest

De volgende stap is om met dit rapport een geschikte asbestsaneerder te vinden. Het asbestinventarisatierapport dient namelijk als basis voor maken van een offerte bij de asbestsaneerders.

Wanneer u een geschikte asbestsaneerder heeft gevonden kunnen de werkzaamheden uitgevoerd worden. Als de asbesthoudende toepassing door de saneerder verwijderd is komt er als laatste stap nog een eindinspectie.

Stap 3: De eindcontrole

Als laatste komt er een inspecteur van een geaccrediteerd bedrijf die controleert of al het asbest netjes verwijderd is en er geen restanten meer aanwezig zijn in het saneringsgebied. Bij een buitensanering, bijvoorbeeld bij een dak, betreft dit een ‘visuele inspectie’. Bij een binnensanering wordt er naast de visuele inspectie ook een luchtmeting uitgevoerd. Pas als de eindcontrole afgerond is en de locatie wordt ‘vrijgegeven’ mag de locatie weer betreden worden.

 

Asbestbeheersplan

Worden er tijdens de inventarisatie asbesthoudende bronnen geconstateerd met een laag risico en zijn er geen plannen om te verbouwen of te renoveren? Of maakt het asbest deel uit van de constructie en kan het niet gesaneerd worden? Dan kan er een Asbestbeheersplan  opgesteld worden door Best4best. Hierin staan de bronnen beschreven en wordt aangegeven hoe de locatie gebruikt kan worden zonder dat er een gezondheidsrisico is met betrekking tot de asbesthoudende bronnen.

Asbestinventarisaties door Best4best laten uitvoeren?

Wij staan voor u klaar om u te informeren over de mogelijkheden. Heeft u nog vragen over asbest? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Dat kan zowel telefonisch als door onderstaand contactformulier in te vullen.

Pin It on Pinterest